Dimmer teknik

 

Här skall jag försöka förklara dom olika skillnaderna i dimmer teknikerna som vanligtvis används.

Vad har vi då för olika tekniker till att börja med?
Framkants dimmer
Bakkants dimmer
Sinus dimmer

Varför finns dessa och vad är det då för för och nackdelar?

Framkants dimmer
Triac eller tyristor kan man använda om man vill reglera effekten på en glödlampa, triacar är relativt enkla att använda och billiga.
Triacen fungerar så att den börjar leda när den får en signal på Gate, men den går inte att stänga av utan slutar leda först när inkommande spänning når noll vilket den gör vid den så kallade nollgenomgången. Detta gör att man måste ha lite elektronik som räknar ut när man skall tända Triacen, man tänder triacen vi den punkt "tändvinkeln" som ger den effekten man vill uppnå. Där av benämningen framkants dimmer. Denna elektronik är också billig. Nackdelen med denna teknik att den kräver en Drossel för att ta bort dom spikar och störningar som uppstår när Triacen börjar leda. Det är nästan samma som spraket man kan se och höra när man trycker på en strömbrytare ibland.
Drosseln har till uppgift att "svälja" den spik "energin" som uppstår när Triacen börjar leda. Drosseln består av en koppartråd lindad runt en ring eller "EI" kärna. Detta är en dyr komponent och blir dyrare desto mer effekt eller mindre störning man vill ha. Drosseln är dessutom den komponenten som blir varm i dimmern, just för den sväljer energi, där en del av den avgår som värme. Denna energi stöt tar sig ut i kabeln och in i glödlampan där glödtråden "filamentet" börjar vibrera, många säger att strålkastarna sjunger. Denna vibration i filamentet kortar livslängden på glödlampan, genom den utmattning som metallen i filamentet får utstå under vibrationerna. Desto större drossel man använder mindre vibrationer får man i filamentet. Dessutom så kan denna energi fortplanta sig ut i ljud system och skapa störningar så som brum.

(a) Är en ren sinusvåg

(b) Så här ser det ut efter en triac men ca 70% utstyrning.

(c) Och så här kan det se ut vi ca 20%.

Som ni ser på kurvorna b och c så är det en brant stigning av spänningen och det är just denna som skapar filaments vibrationerna.

 

Vad är det det som gör att detta är den vanligaste dimmer tekniken,

Nackdelarna då,

När det gäller triac dimmern så finns det faktiskt ett företag som har tagit patent på en genial lösning när det gäller effekt förlusten framförallt. Läs nedan om APC.

APC dimmer
Vad är nu detta? Jo en man vid namn Qunying Yao ursprungligen från Kina men nu bosatt i Australien kom på en genial ide om hur man skulle minska effekt förlusten i en vanlig triac dimmer konstruktion. Han använder två triacar på ett sätt som ingen annan gjort förut. Den andra triacen kopplar bort/förbi drosseln när den svalt spiken som den första triacen skapar. Låter inte så svårt eller? Tänker inte svara på den frågan för han har patent på detta.
Och vad vinner vi på detta då? Jo en effektförlust på mindre än 1%, tänk vad detta kan göra med kostnaderna för kylsystem och underhåll i ert dimmer rum. Dessutom eftersom det under kortare tid går effekt genom drosseln kan denna dimensioneras mindre, i kabel area och fysiska mått.

Fördelarna APC dimmern är följande,

Nackdelar,

 

Bak-kants dimmer
IGBT är en typ av komponent som i bland i dimmer sammanhang kallas transistor eller transistor dimmer. Detta är något förvirrande för transistor dimmer för många är lika med Sinus dimmer vilket inte alls stämmer in på en bak-kants dimmer. En IGBT komponent har möjligheten att bryta strömmen som går genom den när man vill. Och det är just så man använder den. Till skillnad mot triacen så klipper man bort slutet på sinus vågen, när man gör detta så undviker man spiken som en Triac skapar.
IGBT komponenten är dyr jämfört med triacen men man behöver ingen drossel i denna konstruktionen vilket gör att man hamnar på nästan samma total pris som triac dimmern. Nackdelen med denna dimmer typ är att den inte är så bra på induktiva laster så som en lång kabel eller kabel trumma. Vid förstora induktiva laster brukar det sluta med att den "magiska röken" kommer ut.

(a) Är en ren sinusvåg

(b) Så här ser det ut vid ca 70% utstyrning.

(c) Och så här kan det se ut vi ca 20%.

Som ni ser på kurvorna b och c så klipper bak-kants dimmern av spänningen.

Fördelarna med denna dimmer typen är,

Nackdelarna är,

 

Sinus dimmer
Detta är Rolls Roycen bland dimrar. Inte nog med att den är dyr den är nästan perfekt om man klarar av att bygga den. Dock så krävs det många och dyra komponenter för att få sinus dimmern att fungera.
En perfekt sinus dimmer skulle kunna vara ett ljudslutsteg. Problemet är bara att ljudslutstegen inte är gjorda för den höga spänningen och strömstyrkan som strålkastare kräver.
Många företag har försök att tillverka sinus dimrar och många har givit upp. Mycket magiskrök har dessa försök skapat.
Jag tänker inte gå in på hur man bygger en stabil sinus dimmer för det är fortfarande en teknik som få klarar av och det är fortfarande "hemligt". Det finns några få företag som säger sig ha löst detta men,

Många av dessa företag har visat upp sina sinus dimrar på mässor, men vill inte visa insidan eller att den fungerar med last eller mot ett oscilloskop. Är det "ful sinus"? eller väntar dom på ett stort jobb så dom kan avsluta sin dyra utveckling?
Så är detta med sinus så svårt att få ordning på? Nej jag vet att det är åtminstone ett kanske två som löst problemen. Dessa företag har en gång i tiden delat erfarenheter med varandra om sinus tekniken men sedan gått skilda vägar i slutet som riktiga ovänner. Vilket har resulterat i lite olika resultat i produkt utföranden och livslängd.

Här kommer några av fördelarna med sinus dimmern,

Nackdelarna är,

 

Frågor man skall ställa sig vid köp av större dimmer system kan vara följande,

 

Detta har kanske givit er lite mer kött på benen när det gäller dimmer frågor och era framtida val av dimmer teknik.
Har ni frågor om denna text eller om dimmer system så hör gärna av er via mejl eller telefon se under
kontakter.

Vi erbjuder även dimrar med dom olika teknikerna, allt från portabelt till stora dimmer system.
Projektering, budgetering, installation, startup och service är vår specialitet.

©2015 ElectroNord Tele 0707-35 72 28